Tea Time vol.2 – Маточина

Публикувано от Красиво Ми Е на

Втори епизод от поредицата чаени истории започва с много важен елемент от максимално красивото съществуване на Земята за мен, а именно – вътрешният мир. Какво общо имат билките и билковите настойки с вътрешният мир?! Отговорът е – всичко.

Първо е дишането, защото то определя как се чувства тялото ни. Успокоили дишането си и в най-сложната ситуация можем да сме в покой и да реагираме най-добре за нас и всички около нас. Глътка ароматен чай, който помирисваме преди да отпием ни задейства жлезите с вътрешна секреция и химически и физически ние вече сме други. Отпиваме и етеричните масла тръгват по потока на водата в тялото ни, докато не влязат в кръвта.

Нещо, което вероятно не знаете, е че много по-голямо количество етерично масло влиза в кръвта ни чрез помирисване, отколкото с пиене/ядене. В епизода на KRASIVOMIE podcast по-долу може да разберете подробно как протича този процес:

Затова дишайте дълбоко, докато пиете и се насладете на този кратък момент на спокойствие.

Това е един бърз подход да вземем контрол над нашето тяло, за да не позволяваме на външната среда да ни разклаща вътрешния свят, както често се случва.

Билката за вътрешен мир за мен е маточината. Съчетаваща нежния аромат на лимон и мента, тя може да ни помогне да се насладим на момента напълно.

За разлика от други билкови отвари и медикаменти, маточината не намалява работоспособността и менталните способности, а точни обратното – подобрява когнитивните способности и повишава вниманието. Ето и огромният потенциал на това свежо на аромат растение в следващото видео:

Ароматерапевтично или по-просто казано – ако решите да ползвате продукт с етерично масло от маточина, е добре да знаете, че е абсолютно забранен за деца под две годишна възраст. На практика най-безопасната форма на всяко етерично масло е флоралната вода, каквато е розовата такава. Флоралната вода от маточина стяга порите и освежава кожата, но не я препоръчвам за суха кожа.

Маточината е лесно за отглеждане многогодишно тревисто растение, което може да засадите и в саксийка вкъщи (на шарена сянка). Късането на листенцата следопределена големина не й пречи, даже напротив. Така може да си правите свежи напитки през лятото и удивителни билкови отвари през студените месеци.

Маточина

Ако имате въпоси за тази или други билки и етерични масла съм винаги насреща тук и в instagram и TikTok (@krasivomie).


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *