Ароматерапия у дома – кратко въведение и няколко свежи рецепти

Публикувано от Krasivomie на

krasivomie aromatherapy

Обичам да спасявам – хора, ситуации, неща. Някак не виждам смисъл в друго освен да подадеш ръка, макар и виртуална и да улесниш живота на някой. Но в тази игра на взаимопомощ е добре да си професионалист. Защото понякога в опита си да помогнеш, причиняваш повече вреда и заблуди, които многократно повторени стават истина.

Учила съм доста науки, но ароматерапията е моята най-любима и тъкмо с нея мисля да ти съдействам днес. Сайтът, профилът ми в инстаграм и подкаст каналът ми са създадени с една единствена цел – да образоват и да ти дадат свобода да правиш най-добрия избор за себе си и своето семейство. Сега сме закотвени вкъщи и да си приготвяме всичко у дома е съвсем нормално. Затова десети епизод на подкаста KRASIVOMIE и тази статия са на тема – Как да изберем най-подходящите масла и рецепти за ароматерапевтични продукти, които да приготвим вкъщи?

Епизода, както винаги е в края на тази статия за удобство на тези от вас, които не ползват всички останали платформи. Записът е направен няколко дни преди да падне първия 40см сняг навън. Можеш да чуеш безгрижните птички и спокойно да се разходиш с мен в гората Ароматерапия. Вярно е, че правим само няколко крачки, защото не обяснявам подробно абсолютно всичко, което знам, но тези крачки са достатъчни за първите ти опити да си приготвиш нещо свое вкъщи. 

Едно от основните правила, което трябва да следиш при избора на рецепти е правилното обозначение на количествата. Базовите масла винаги са в милилитри или грамове, а етеричните в капки. Има огромна разлика в ефекта на дадено етерично масло при объркано количество. Ако объркат базовите може да ти е прекалено леко или твърде мазно и най-много да ти излязат пъпки. При етеричните обаче може да си предизвикаш сериозна алергична реакция и да се наложи да отидеш бързо до спешното. Надали някой някога иска да иде там.

Има определено максимално количество етерични масла в капки за лице, тяло, коса, за рисковите групи, за масаж. Да не говорим колко малко от маслата са универсални и как всяко едно от тях си има максимално допустима граница на процентно съдържание при прилагане, за да е ефективно и безопастно в същото време.

Хиляди тънкости и препъни камъчета има, но няма страшно, тук съм и веднага разяснявам всичко. Винаги може да ме попиташ за всичко, което те притеснява или не ти е ясно. Обичам да съм полезна. В този ред на мисли в края на статията ще сложа и няколко рецепти, които са изпитани и съм сигурна в крайния резултат.

Базовите масла, както вече знаеш са мазнички и директно се нанасят на кожата. Един трик, преди да те гмурна леко в дълбокото е ако излизаш навън с гумени ръкавици, да си намажеш ръцете с масло по избор(става и зехтинче). Просто капваш малко масло размазваш добре и слагаш ръкавиците. Така кожата ти е на спа процедура и след като махнеш ръкавиците ще е мека и нежна! A win win situation.

Трите К. Да, звучат малко джиджи-биджи, но всъщност  са ми най-любимите масла на света – КАКАО, КАРИТЕ и КОКОС. Кокос и какао могат да се открият почти навсякъде, но както и каритето ги закупувам само от едно и също място, защото просто качеството е космическо, а цената най-добра. Винаги препоръчвам, ако можеш да си купуваш нещата директно от производителя или вносителя. Големите вериги магазини, дори и био такива, често извиват ръцете на хората, които се трудят най-много и техните ниски цени се дължат на нечии загуби. Това е друга дълга и сериозна тема, но съвета ми е – пазарувай от извора.

Кокоса е нежен и се топи най-лесно от всичките. В статията за него разказвам защо толкова много го обичам и именно кой е моя фаворит, сред вносителите. На кратко маслото е удивително за тяло, коса, зъби, за малки бебоци и домашни любимци, но внимавай с нанасянето на лицето. Има шанс да ти запуши порите и да ти излязат пъпки. Много е вероятно. Има редки случаи на поносимост върху лицето, но не бих го препоръчала като поле за опити.

Какаото е особено популярно като масло през лятото. Много често се случва симпатични мадамчета да се мажат само с него на плажа и да стават шоколадово загорели, равномерни и доволни. Факт е, че маслата ( не само какаовото) имат свойството да разпределят равномерно слънчевата радиация (както в кулинарията), но нямат UV защита. За слънцезащитата и маслата ще има цяла друга статия по въпроса, ако не и повече. Обещавам.

Какаовото масло е чудно за тялото и усните, направо вълшебно. Кожата става мека и нежна, но тъй като се топи леееко по-трудно, изисква известно търпение. За да улесниш процеса просто го смеси с друго масло или течно или просто по-меко от него. Не го препоръчвам за лице.

И идваме до черешката на тортата, третото К – каритето или още известно като масло от ший. Казвам го така, защото това е най-универсалното масло – става за всеки тип кожа (без много мазна) и може да се ползва за всичко – от косата и лицето, през тялото и мнооого пострадали петички, ранички и други несгоди.

Не бих казала, че чистото, студено пресовано масло от карите мирише яко. Просто трябва да му дадеш шанс и да го пробваш. Неслучайно е в основата на дневната и нощната ми грижа за лице и на най-якото масло за коса и тяло Nourish and Repair. Просто е гениално. Нанесено вечер, след душ, с леко разтапяне между дланите и нежни движения от средата на лицето към ушите, върши ЧУ ДЕ СА! 

Добре е да дадеш малко време на маслото преди да си легнеш. Маслата попиват по бавно, защото за разлика от кремовете(съдържащи 80%вода или други течности), те са 100%. Това ги прави много по-пестеливи, но тъй като нямат консервант да го пази от бактериите е добре да ги държиш далеч от влага и пряка слънчева светлина.

Мисля, че няма смисъл да обяснявам колко чисти и сухи трябва да са ти ръцете като пипаш маслото си, за да го нанесеш, особено сега, но все пак го споменавам. Не дръж масло в банята си. Никога. 

Като заключение за каритето искам да каже, че е подходящо за всяка възраст и всякакво приложение.

И тъй като все пак живеем в България в тази хубава компания масла е добре да блеснат и няколко местни звезди в областта на ароматерапевтичната грижа за тялото и душата. В случея това са масло от кайсиеви ядки и бадемовото масло. 

Започвам с бадемовото масло, което е толкова нежно и мило (и евтино за някои производители), че често влиза в състава на много бебешки продукти.

Аз го препоръчвам само за места, които имат нужда от окосмяване. Защо ли? Ами защото подхранва фуликула на косъма и макар, че е леко и нежно, за жени като мен с проблем с лицевото окосмяване, си е направо забранена зона.

Може да се ползва за премахване на грим, но само на клепачите и веждите. В подкаста разказвам за отрицателния си опит с него. Има много жени, които нямат подобни на моите проблеми с окосмяване и изобщо няма да видят разлика. Но за мен тя беше очевидна и направо болезнена.

Мега добро масло за коса, мега. Не всички масла, които са хубави за косата действат като бадема. Даже мисля, че главно той прави тези бели, заради специфичният си състав. Просто го имай предвид. Иначе е супер за малчовците, но аз имам страх от него. Затова е част само и единствено от маслото ми за коса Silky Smooth.

И за финал на маслата засегнати в подкаста, ще разкажа и за кайсиевото масло.

Имай предвид, че са мнооого малко маслата, които стават и за околоочната област, защото там е най-лежната част от кожата в цялото ни тяло. Е да, но кайсията е мега любима и спокойно става и за там. Съответно обаче е подходяща само за кожи от нормална до суха, за смесените кожи е тежка, да не говорим за мазните. Става за тяло, за масаж, за коса. Сто пъти повече я харесвам от бадема. Сто.

Може спокойно да се смесва с карите и да стане абсолютния разкош. Само въздишам като си представя благотворното им действие заедно. 

Точката на обясненията за ключовите базови масла мисля да сложа с едно, две масла за мазна кожа, защото ми се струва дискреминиращо да нямам нещо и за тях.

Често хората с мазна кожа се плашат от маслата, защото вече са се самонамазали с собствената си мастна секреция по лицето. Да, но не са прави. За всяки влак си има пътници и за всеки проблем – масло.

За хората с мазна и проблем кожа предлагам масла от – гроздови семки, лешник или жожоба. Като последното ми е най-малко любимо, защото не го харесвам толкова от опит върху моята кожа. Което може изобщо да не важи за твоята. Просто е опит, който искам да споделя изцяло, за да ти е по-лесно ако се чудиш.

За начало на рецептите ще направя три варианта на една и съща рецепта за различните типове кожа – семпли и лесни, с гарантирани резултати.

Все пак си отварям една вратичка и отново пояснявам, че на всеки случая е различен и е най-безопастно да не ползваш етерични масла, ако си от рисковите групи или маслата не отговарят на най-важните изисквания за качество, които определих тук.

В някои от рецептите споменавам липсата на фурокомарин в маслото от бергамот. Кумарините са фототоксична химична група от състава на етеричните масла. Ако не знаеш какво означава това, ето едно видео по въпроса тук.

Семпло масло за лице:

Мазна кожа : 15мл лешниково масло + 1капка лавандула + 1 капка розмарин + 1 капка палма роза / може да се замени с 3 капки лавандула или без каквито и да е етерични.

Смесена кожа: 10мл лешниково масло + 5мл кайсиево + 2 капки лавандула + 1 капка иланг- иланг / и тук може да е само лавандула или най-добре нищо ако лавандуловото ти масло е без сертификат и с неясен произход и качество.

Суха кожа: 15мл кайсиево масло + 2к сладък портокал + 1 капка лавандула / и тук важат горните съображения за изключването на етеричните от рецептата ти, ако не си сигурна в качеството им или ги имаш от отдавна.

Масло да почистване на зъби:

Имай предвид, че не бива да мокриш маслото в бурканчето, в което го държиш, защото ще завъдиш бактерии и ще мухляса. Слагай си внимателно от него със суха, чиста ръка или лъжичка и го разтърквай със друга отделна четка за зъби, специално за него.

Тъй като четката ще се омазни след употреба я измий със сапун или друг измивен агент, но се постарай. Пак повтарям – колкото и да е екологично да си правиш всичко сама е добре да не се разболяваш сама. Затова измивай внимателно всичко и пази всичко с масла далеч от влага, замърсявания и пряко слънце.

Рецептата е лесна – разтапяш на водна баня кокосово масло и му прибавяш същото количество сода. Смеси ги в бурканче, затвори го, яко го разтръскай и го остави да се стегне в камерата. Така содата няма да се утаи и ще си остане равномерно разпределена. Съханявай на чисто, сухо и тъмно място.

Масло против кофти аромати след изпотяване:

 Да, изрично пиша, че не е против изпотяването, защото реално то е естествен процес на регулация на температурата в човешкото тяло и е добре да не се спира. 

Първият вариант е да ползваш маслото за поддържане на зъбките от горната рецепта. Върши чудна работа и използваш едно масло за две неща!

Вторият ми вариант е с : 20гр карите + 20гр кокос + 10гр. Сода + 10гр. арарут + моите етерични са : 7 капки сладък портокал + 3 капки ванилия + 4 капки лавандула + 7 капки безгамот без фурокумарин / може да го симлифицираш само със сладък портокал и лавандула, като лавандулата е по-малкото количество (да речем 13капки сладък портокал + 6 капки лавандула)

Масло след епилация за лице и тяло за всеки тип кожа:

krasivomie aromatherapy

Тези две масла не са засегнати в статията и ще си имат своя в някакъв бъдещ момент, но са ми много любими, защото вършат чудна работа:  20мл арган + 25 мл конопено масло + етерични масла: 3 капки бял равнец + 1 капка немска лайка + 8 капки бергамот без фурокумарин + 5 лапки лавандула / може да се замени само с 15 капки лавандула.

Масажно масло или просто масло за тяло “ Гот ми е”:

40мл масло от кайсия + 10мл ленено масло +  10 капки сладък портокал + 5 капки бергамот без фурокумарин + 4 капки ванилия + 1 капка немска лайка/ отново може да се замени с великата композиция лавандула + сладък портокал или само лаванда или само масло или каквото усетиш.

НОООО купувай си качествени масла, моля те! Има такива, които не струват колкото колата ми и покриват всичките изисквания от първият епизод на подкаста ми. Има и достъпно качество, което не подлежи на компромис. Пестенето се случва като си купуваш качествени и ефективни неща и нищо не отива на буклука. Така го виждам аз.

И за финал – има много герои с претенции в нета, които пускат рецепти и съвети. Целта на този сайт и статиите в него е да те информират как безопастно да ползваш и пресяваш всичкото това инфо. Бъди смела и разумна. Това е.

Всичко най-красиво от мен!


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *